0260626609 info@visitalmasu.ro
Oldal kiválasztása

Kispetri Falu

almasu judetul salaj - informare si promovare turistica

Az első dokumentum a város származásáról 1370-be tehető vissza, amikor a falu a következő névvel jelenik meg: possessiones ambe Petri.

Kispetri a valóságban egy kicsiny, a dombok között meghúzódó település. A fiatalok elhagyták, az öregek pedig sorra eltávoznak. A település középkori temploma tűzvész áldozata lett. Helyére új templomot építettek, amelyet 1903-ban átépítettek. A régi templom fentmaradt értékeit, az 1745-ben festett mennyezet kazettáit, az 1715-ben készült szószéket és az 1698-ban készült úrasztalát Budapesten, a Néprajzi Múzeumban őrzik.

Valami egészen más értéket rejteget jelenleg a templom. A falu asszonyainak gondos kezei hímezgetik azt a sok-sok terítőt, amelyek az ünnepnek megfelelően hol fehérbe, hol pirosba, hol feketébe öltöztetik a templombelsőt. A házaknál pedig készségesen megmutatják a csodálatos népviseleteket.


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.