0260626609 info@visitalmasu.ro
Oldal kiválasztása

Sztána, Református Templom

almasu judetul salaj - informare si promovare turistica

Váralmástól indulva, vagy újabban Sárvásártól, Zsobokon keresztül el lehet jutni abba a kicsiny településbe, amelyik a sztánai út elején helyezkedik el. Az első dokumentumos feljegyzés a településről 1288-ból származik, amikor a falu terra Zthana néven szerepel.

Sztána alacsony kőfallal körülvett református temploma a falu központjában fekszik. Építésének ideje bizonytalan. A bejárati kapu a templomtól északkeletre található. A bejárati ajtón lévő vésett felirat szerint 1836-ban készült. A tornya háromszintes.

A templombelső 78 festett kazettából álló mennyezetének nyugati részén látható kazettái 1743-ban készültek, Gyalui Asztalos János készítette. 1836-37-ben megtoldották 6×6 új kazettával, melyekre már csak az átlós elrendezésű, tulipános kompozíciókat másolták át. A szószékkorona 1777-ben készült, idősebb Umling Lőrinc munkája. A templom karzatai az 1830-as években készülhettek, padjai valószínűleg a XIX. századiak.

almasu judetul salaj - informare si promovare turistica

Ez a kicsiny település egy olyan egyedülálló házról híres, aminek a neve Varjúvár. Kós Károly (1883-1977) építette, aki egy neves építész, grafikus, író, néprajztudós és politikai személy volt. Többek között ő tervezte a Sepsiszetgyörgyi Székely múzeumot és kórházat, illetve a kolozsvári Mócok utcai református templomot. Kalotaszeg hagyományait nagyon jól ismerte, ezért el is tervezte, hogy épít egy családi házat Sztána településen. Ez a vár alkotóműhellyé vált Kós Károly számára.

Kétféleképpen lehet eljutni a Varjúvárhoz. Ha nagyobb autóval rendelkeznek, lehetőleg 4×4-sel, a Kolozsvár-Bánffyhunyad útvonalról jobbra kell fordulni Kalotanádas fele, majd a GPS/Google Maps segítségével, ráléphetnek arra az ösvényre, amelyik egyenesen az erdőfoltban elrejtett házhoz vezet. Az útvonal lélegzetelállító. Egyszerűbb azonban az útvonal a sztánai megállóhelytől, ahonnan gyalog kb 10 perc a Varjúvár.


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.