0260626609 info@visitalmasu.ro
Selectează o Pagină

Satul Stana

almasu judetul salaj - informare si promovare turistica

Pornind de la Almașu, sau mai nou de la Șaula, se poate ajunge prin Jebucu la localitatea micuța situată la capătul drumului Stana. Prima atestare documentară a localității provine din anul 1288, când satul apare sub numele de Terra Zthana.

Biserica reformată din Stana este situată în centrul localității, înconjurată de un zid scund de piatră. Anul construirii nu se cunoaște. Intrarea în incintă se află la NE de biserică. Pe ușa de intrare se vede anul 1836. Turnul are trei nivele.

Tavanul este decorat cu 78 de casete. Cele aflate pe partea vestică au fost realizate de Gyalui Asztalos János în 1743. Partea cealaltă, 6×6 casete, a fost realizată în perioada 1836-37, copiind motivele cu lalele doar pe casetele din diagonale. Coroana amvonului a fost realizat în 1777 de Umling Lőrinc senior. Corul bisericii a fost realizat probabil în anii 1830, iar mobilierul navei în secolul XIX.

almasu judetul salaj - informare si promovare turisticaMicuța localitate Stana este renumită pentru o casă unică, ce poartă numele Varjúvár – Cetatea Ciorii. Construită de Kós Károly (1883-1977), cunoscutul arhitect, grafician, scriitor, etnograf și om politic. El a proiectat: Muzeul Național Secuiesc și Spitalul din Sfântu Gheorghe, Biserica reformată de pe strada Moților din Cluj. A fost un cunoscător al tradițiilor din această zonă a țării numită Kalotaszeg, de aceea a și hotărât să-și construiască o casă pentru familia sa în Stana. Această cetate era atelierul de lucru pentru Kós Károly.

La Varjúvár se poate ajunge în două feluri. Dacă aveți o mașină mai înaltă, de preferat 4×4, de pe drumul Cluj-Huedin se face dreapta spre Nadășu apoi, pe bază de GPS/Google maps, se urmărește o potecă care duce fix la casa ascunsă într-un pâlc de copaci. Traseul e foarte frumos. Mai simplu e însă de la Halta Stana, de la care se fac, pe jos, cam 10 minute până la Várjuvár – Cetatea Ciorii.


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.