0260626609 info@visitalmasu.ro
Selectează o Pagină

 

Ansamblul Bisericii Reformate Sfăraș

Monument gotic

Secol XV – XVIII

Biserica reformată din Sfăraș a fost construită în perioada 1505-1510, cu sprijinul moșierului Veres János, a cărui piatră funerară a fost zidită în peretele bisericii.

Biserica este situată în partea de sud a satului, pe un mic delușor și este construită din piatra fasonată; este compusă dintr-o nava dreptunghiulara, cor cu închidere poligonala și portic de cărămidă.

Lăcașul a fost avariat în timpul răscoalei conduse de Rákóczi al II-lea, pereții prăbușindu-se în 1741. În 1750 a fost construită actuala biserică, pe ruinele celei vechi.

În interior pot fi admirate frumoase piese de mobilier pictat, realizat în sec.18. Tipic bisericilor medievale din Tara Călatei este tavanul casetat și frumos decorat cu diferite ornamente și motive tipice artei renașterii târzii din Transilvania.

Casetele tavanului au fost realizate de Asztalos János, conducătorul lucrărilor și Umling Lőrinc. Amvonul a fost realizat în 1750 de Umling, iar orga în 1848. Lângă nava bisericii se găsește clopotnița din lemn, construcție tipică secolului 18, turnul clopotniță cu acoperiș de șindrilă avariat în 1860 de un fulger, adăpostește cel mai vechi clopot al zonei. A fost turnat în 1475 pe timpul regelui Matias.

În Sfăraș se situează şi castelul familiei Szentiványi, construit în secolul XIX.


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.