0260626609 info@visitalmasu.ro
Oldal kiválasztása

almasu judetul salaj - informare si promovare turistica

A REFORMÁTUS TEMPLOM

Gótikus emlékmű, XV. – XVIII. század

A farnasi református templom 1505-1510 között épült, Veres János földbírtokos támogatásával, akinek a sírkövét beépítették a templom falába. A kőből épített templom a falu déli részén, egy kis dombon található. Egy téglalap alakú templomhajóból, egy sokszög záródású karzatból és egy téglából falazott oszlopcsarnokból áll.

Az épület megrongálódott a II. Rákóczi által vezetett felkelésben, ami után a falak összeomoltak 1741-ben. A jelenlegi templomot 1750-ben építették a régi épület romjaira.

A templom belsejében meg lehet csodálni az 18. században készült gyönyörű festett faberendezéseket. A környék tipikus középkori templomainak a jellemzői is megtalálhatóak, mint például a kazettás mennyezet, amely szépen díszített motívumokat tartalmaz, a késői erdélyi reneszánsz művészetet jellemzve.

A mennyezeti kazettákat Asztalos János, illetve Umling Lőrinc készítették. A szószéket 1750-ben, az orgonát 1848-ban Umling hozta létre. A templomhajó közelében található a fából készült harangláb,a 18. század tipikus építménye, a zsindelytetős harangtorony, amely 1860-ban meghibásodott villámcsapás által, a környék legrégibb harangjának ad otthont. A harangot 1745-ben Mátyás király idejében hozták létre.

A faluban látható a Szentiványi család XIX. századi kastélya is.


Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să  vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă  poziţia oficială  a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea  şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală  furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.